Waarom val je niet af…

We weten het allemaal: dé manier om wat centimeters (en kilo’s) te verliezen is door onze calorie inname te beperken.

Maar soms blijkt zelfs dat niet te helpen.

En deze drie redenen verklaren waarom.

Kwaliteit boven kwantiteit

De ene calorie is de andere niet. Het kan zo zijn dat twee vrouwen even veel calorieën binnenkrijgen, maar dat de ene een chocoladebroodje en koffie als ontbijt nam, gevolgd door snacks en koekjes, terwijl de andere havermout en een salade met gegrilde kip at. Het is duidelijk dat de kwaliteit van het voedsel van de tweede vrouw een stuk hoger ligt. Focus je dus eerder op de kwaliteit van het voedsel dat je binnen krijgt, dan het aantal calorieën. Wanneer je iedere dag een bord vol groenten, granen, proteinen en biovoeding eet, lijkt het misschien wel alsof je veel eet, maar dit is net het soort voedsel dat ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.

Less is not more

Eerlijk is eerlijk, we zijn soms bijzonder trots als we een hele dag weinig gegeten hebben. Maar dat is helemaal  verkeerd. In realiteit eet je beter wat te veel dan wat te weinig, al moet het natuurlijk wel gezond en kwaliteitsvol voedsel zijn. Meer vitamines, meer mineralen, … Het is belangrijk om te beseffen dat je voldoende kan eten én afvallen tegelijk. Al vergt het uiteraard wel wat oefening om erachter te komen hoeveel je precies kan eten en wat je lichaam juist nodig heeft. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat te weinig calorieën er net voor zorgen dat je metabolisme vertraagt. Als je niet regelmatig eet, dan gaat je lichaam is hongermodus en probeert het zoveel mogelijk energie te bewaren. En dus slaat het al het voedsel dat je eet op als vet. Wanneer je echter op regelmatige basis eet, dan vertrouwt je lichaam erop dat die voedingsstoffen zullen blijven komen en verbrandt het het voedsel meteen.

Ons lichaam heeft brandstof nodig

Onze lichamen hebben – zelfs in rust – brandstof nodig om alles zonder al te veel te kunnen doen: ademen, ons hart laten pompen, het spijsverteringsstelsel onderhouden en uiteraard ook nog eens allerlei andere activiteiten die we iedere dag doen. Zelfs wanneer we niet veel sporten of bewegen, hebben we dus nog steeds brandstof nodig. Daarom is het van groot belang dat we onszelf toestaan om ons lichaam van die brandstoffen te voorzien. Smakelijk! (Bron; HLN)