We eten steeds ongezonder

We eten nog steeds heel ongezond of we gaan steeds ongezonder eten volgens het artikel hieronder van Het Laatste Nieuws.

Hoe komt dat?

Er is zoveel gezonde voeding voor handen, waarom kiezen er dan toch zoveel mensen nog steeds voor ongezond eten?

Hebben we te weinig tijd?

Zitten er verslavende stoffen in Junkfood?

Is gezonde voeding te duur?

Krijgen we teveel informatie waardoor we niet meer weten wat goed voor ons is en dan maar kiezen voor het meest voor de hand liggende?

Ik denk dat het een combinatie is van weinig tijd, gemakzucht en het gebrek aan duidelijke informatie.

 

Artikel Het Laatste Nieuws

GEZONDE VOEDING

Initiatieven als Dagen Zonder Vlees ten spijt, eten we nog altijd te ongezond. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar de eetgewoonten in 187 landen. En dat terwijl er meer fruit, groenten en andere gezonde voedingsmiddelen beschikbaar zijn dan ooit tevoren.

Hoe lekker een sappige appel of een fris slaatje ook mag zijn, de wereld snakt vooral naar junkfood. Een internationaal team van onderzoekers kamde 320 voedingsenquêtes van 1990 tot 2012 uit.

De wetenschappers bestudeerden hoe vaak de deelnemers gezonde en ongezonde ingrediënten verbruikten. Bij de 17 opties waren gezonde producten als fruit, groenten en vis en ongezonde alternatieven als zout, verwerkt vlees en gesuikerde dranken.

Hoewel bepaalde gezonde producten duidelijk in de lift zitten, zoals volkoren granen en vis, stelden de onderzoekers nog een grotere sprong vast in de hoeveelheid junkfood die geconsumeerd wordt. Uit de studie bleek verder dat ouderen gezonder eten dan jonge volwassenen en dat vrouwen meer op hun voeding letten dan mannen.

In rijkere landen eten mensen meer gezonde producten, maar tegelijk ook meer junk food. Het duidelijkste voorbeeld is de VS, waar het gebruik van zowel gezonde als ongezonde ingrediënten toegenomen is.

De beste scores werden behaald in enkele lageloonlanden zoals Tsjaad en Mali en Mediterraanse landen als Turkije en Griekenland. In Oost-Europa en de landen van de voormalige Sovjet-Unie wordt het ongezondst gegeten. China en India nemen alsmaar meer onze westerse gewoonten aan en zijn wat junkfood betreft aan een inhaalbeweging bezig.

Volgens onderzoeker Dariush Mozaffarian van de universiteit Tufts in Boston is er nog een lange weg af te leggen en moeten de overheden ingrijpen. In sommige landen, waaronder Mongolië, Latijns-Amerika en de Caraïben, is al verbetering merkbaar. Maar in enkele Afrikaanse en Aziatische landen is in twintig jaar tijd geen enkele vooruitgang geboekt.

De studie werd gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Britse Medical Research Council en verscheen als deel van een reeks over obesitas in het vakblad Lancet Global Health.

 

http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2224456/2015/02/19/Internationale-studie-wijst-uit-we-eten-almaar-ongezonder.dhtml